2010. augusztus 22., vasárnap

Írói fórum 4.

Épp most néztem, hogy már több mint egy hónapja nem beszélgettünk az írásról! Úgyhogy most közreadok ismét pár gondolatot, még mindig Jennifer Donnellytől, bár most már lassan új írót kell keresnem, akitől hasonlóan izgalmas dolgokat mutathatok Nektek.

Ez a mostani kis összeállítás szerintem nemcsak érdekes, hanem kifejezetten hasznos is lehet számunkra, ugyanis számos tanácsot, ötletet ad az íráshoz, szempontokat, amelyeket érdemes megfontolni.


"Csak egy dolog tehet íróvá: az írás. Bármilyen írás: napló, határidőnapló, levelek a nagyinak - mind segít, hogy jobban bánj a szavakkal. Ahogy írsz, rájössz, hogy a kevesebb több. Érzed, hogy egyszerűen és elegánsan kell írnod, érzed, hogy mikor kell abbahagynod, hogy ereje legyen az adott jelenetnek vagy bekezdésnek. Én is folyton ezzel kínlódok. Hajlamos vagyok túl sokat írni, de fantasztikus érzés, amikor sikerül lerövidítenem egy jelenetet.
Az olvasás is hihetetlenül fontos. Sokat tanulhatsz más íróktól: láthatod, mi az, ami megy nekik, és milyen hibákat vétenek. Lehet az egy regény, egy újságcikk vagy akár a müzlis doboz hátulja - mind az írásról szól. Valakinek gondolkodnia kellett rajta. A te feladatod olvasóként, hogy eldöntsd, mennyire végezte jól a munkáját. Talán nem is tudatosul benned, de minden alkalommal, amikor belefeledkezel egy történetbe vagy egy cikkbe, tanulsz a szöveg felépítéséről, a struktúráról és a stílusról. Én nem engedhettem meg magamnak, hogy iskolába, tanfolyamra járjak, amikor elkezdtem az írást, így azt használtam, amit tudtam: jó könyveket.
Szintén nagyon fontos, hogy mindig befejezd, amit elkezdtél. Sokan mondják nekem, hogy olyan sok történetbe fogtak már bele. A kezdés jó. De be is kell fejezni. A befejezés különbözteti meg a könyvet az ötlettől. Igenis kényszerítsd magad, hogy leülj az íróasztalodhoz (nyugodtan ragaszd oda a hátsód a székhez), verekedd át magad a felmerülő problémákon. Nagyon fontos a fegyelem. Arra késztet, hogy gondold végig az ötletet a legelejétől a legvégéig, és hogy dolgozd össze a történet különböző szálait egy kerek egésszé. Próbáld ki, és sokkal magabiztosabban leszel képes elmesélni egy történetet. A felépítés sosem lesz egyszerűbb (ezt bizton állíthatom, én még négy könyv után is küzdök vele), de tapasztalattal és egy kis önbizalommal sokkal könnyebb lesz nekivágni... és tökéletesíteni.
Végül figyelj oda jól a gondolataidra és az érzéseidre, becsüld meg a megfigyeléseidet. Amíg tinédzser vagy - és sokszor még az után is - nagyon sokan meg akarják neked mondani, hogy mit gondolj és érezz. Próbáld meg meghallani a saját hangodat. Ez a tied, és csakis a tied, egyedülálló és méltó a figyelmedre, és ha hallgatsz rá, írót faraghat belőled."


Ennek minden egyes sorával egyetértek. Mint mondtam, rengeteg hasznos tanács van benne, amelyet érdemes megfogadni. Nekem speciel a történetek befejezéséről szóló részt kellene megfogadnom... Na és a rövidítések... minden egyes kihúzott szóért vérzik a szívem...
Remélem, Ti is találtok benne egy-két hasznavehető apróságot! ;)

5 megjegyzés:

  1. Kedves Freya, megint nagyon érdekes olvasnivalót hoztál nekünk. Természetesen egyetértek az írónővel, egyet még kiemelnék, illetve megerősítenék: az olvasás fontosságát! Mielőtt írni kezdesz, előtte olvass, sokat és sokfélét! A könyvekből szinte mindent meg lehet tanulni az írásról is. A tehetség persze más kérdés, pusztán az olvasás tesz minden sokat olvasó embert íróvá is egyben, de véleményem szerint szerkesztést, stílust tanulni legjobban mások írásaiból lehet.
    A legfigyelemreméltóbb gondolat a fentiek közül számomra a fegyelem témaköre - talán azért, mert ezzel biztosan van egy kis problémám:-DDD
    Szóval: Freya, köszönöm a szép és értékes gondolatokat!
    Katarina

    VálaszTörlés
  2. Ez nekem is tetszik, és én is egyetértek. A legfontosabb, amit tanultam belőle: "nagyon fontos, hogy mindig befejezd, amit elkezdtél." Nekem - még nagyon a kezdetekről - sok olyan történetem van, amit csak elkezdtem, aztán az írás abbahagyásakor (vagyis inkább szüneteltetésekor) már nem folytattam őket. Most is van rengeteg. És mindig azért küzdök, bármelyik történettel, hogy legyen befejezése, mert hajlamos vagyok, hagyni, hogy a hozzávaló ihlet kirepüljön a kezeim közül, és akkor huss, oda a történetnek is. :)

    A.J.

    VálaszTörlés
  3. Katarina, igen, az olvasás nagyon fontos! Nekem kicsi koromtól kezdve természetes, hogy mindig olvasok egy regényt, amint befejeztem, jön a következő. El sem tudom képzelni, hogy ne így legyen! A napi utazást a munkába is így hasznosítom: havonta minimum egy könyvet elolvasok :)

    A.J., nekem is ezzel van problámám, sok ötletem el sem jut az írásig, ami még nem baj, de jó lenne több elkezdett művet végigvinni... Bár az is igaz, hogy ha látszólag csak úgy otthagysz egy sztorit, annak igenis lehet oka, talán nem is érdemes több időt és energiát beleölni ;)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Freya!
    Nagyon jó volt olvasni gondolataidat, meg az írónőét is, mert azért a kettő valahol csak összefonódik.
    Kicsit megvigasztaltatok Ti ketten. Mostanában alig van időm írni, pontosabban ezt gondoltam, de ha a kérvények, önéletrajzok és fellebbezések is számítanak, akkor még jól állok :)))

    VálaszTörlés
  5. Ugye?? :) Én is rengeteget írok a munka miatt, és nem mindig azt, ami annyira nagyon érdekel, talán ezért is van mostanában jóval kevesebb időm/erőm/ihletem/kedvem írni itt a magam kis műveit.

    VálaszTörlés